Mamma till ett mirakel

Specialist mödravården – när det inte blir som man tänkt.

Detta inlägg är skrivet 16/10 & 25/10.

 

Någon månad efter att vi hade fått Celine träffade vi läkaren som var med vid förlossningen för att få reda på orsaken till varför hon kom förtidigt. Dom hade tagit massa prover vid förlossningen och gjort en analys på moderkakan men dom proverna/analysen hade tyvärr inte visat någonting, bara en minimal infektion men som är för liten för att göra så stor påverkan. Läkaren sa då att jag nog hade försvagad livmoderhals/tapp, något som kallas Cervixinsufficiens. Läkaren sa att skulle jag bli gravid igen kommer dom att sätta ceklage på mig runt v.12 jag kommer behöva ta det extra lungt troligtvis bli sjukskriven och få komma på täta kontroller för att kontrollera livmodertappen.

Dom riktlinjerna var väldigt sköna att ha i tankarna när vi pratat igenom om ni ska våga oss på att bli gravida igen, och något som gav hopp om att faktiskt få ha kontroll på nästa graviditet. Eftersom vi så gärna vill ha fler barn och kände oss så hoppfulla med hur bra koll dom kommer ha på mig nästa graviditet så vågade vi.

 

Jag är i skrivande stund gravid igen i v. 16 (15+3) (vid publiceringen är jag gravid v16+5)  och har nyss bråkat med specialist mödravården i telefonen. Jag var där i förra veckan på ett läkarbesök som jag inte alls är nöjd med.

För att ta det hela från början så hörde jag av mig till mvc redan i vecka 7 för att få komma in i svängen tidigt. Tydligen var jag tvungen att träffa barnmorska på mvc för att kunna få tid hos läkaren på mvc som sen i sin tur kan skicka en remiss till specialist mvc trots att jag visste att det var där jag skulle hamna. Och detta med väntetid inom vården vet vi ju alla hur det är… Jag fick inte träffa läkaren på mvc förrän jag var i v.13, bara det gjorde mig stressad eftersom jag var inställd på att få ceklage redan v12.

Därifrån fick jag remiss till specialist mödravården på KS och fick strax efter en kallelse dit för att träffa en läkare som förlöst en av Sveriges prinsessor. Så redan från kallelsen hade jag stort förtroende för läkaren och jag var i vecka 15 när jag fick träffa honom. Eftersom jag redan fått reda på hur min graviditet skulle se ut trodde jag besöket skulle bli lätt, men allt blev tvärt emot. Han ville inte ge mig ceklage, möjligtvis hormonbehandling om det skulle behövas, jag behövde inte vila utan kunde leva på som vanligt, Han sa att det bara kommer följa min graviditet fram till veckan Celine kom (v.24) och bokade nästa kontroll till v.20. Så det med täta kontroller verkar inte bli av heller… Min oro sköt i höjden och jag kände hur stressen ökade ju mer jag hann smälta vad läkaren faktiskt sagt.

——

Nu har jag pratat med andra kvinnor som också har Cervicinsuffiens och det är flera som har dåliga erfarenheter av KS Solna och dom jag pratat med tycker att jag blivit bemött otroligt dåligt av läkaren. Enligt många med erfarenhet är många läkare okunniga kring Cervicinsuffiens och som kvinna får man ofta bråka för sin rätt.

Så idag ringde jag till spec mvc på KS Solna för att få be om att få träffa en annan läkare och även det bemötande tycker jag är under alla kritik. Hon som svarade bemötte mig otroligt otrevligt, ifrågasatte det jag sa och jag verkligen hörde i hennes tonläge att hon tyckte jag var dum i huvudet, läkaren jag träffade förra veckan är ju deras bästa enligt henne. Hon tyckte jag gott och väl kunde vänta till min nästa läkartid om en månad. Jag var tvungen att höja rösten och bli arg för att bli erbjuden tid hos en annan läkare i nästa vecka… Får jag inget bra bemötande då kommer jag byta klinik.

 

Fortsättnings följer….

 

 

Den dåliga magkänslan imorse när jag ringde tillbaka till specialistmottagningen gjorde att jag ringde till Danderyds specialistmottagning också för att rådfråga med dom. Svaret jag fick efter att ha berättat hela historien var ”Oj.. vänta lite… kan du komma in imorgon 15.00? ”.
OH JA, JAG KOMMER!

 

Fortsättnings följer….

 

 

Nu har det gått 1 vecka sen mitt besök på specialist mödravården på Danderyds sjukhus. Där fick jag träffa en betydligt bättre läkare som kunde bemöta mig oro betydligt bättre. När hon i början av mötet säger att hon inte heller ville ge mig ett ceklage bröt jag ihop och tårarna sprutade, gick verkligen inte att få stopp på dom. Det kändes som den grund vi stått på i tankarna kring den här graviditeten drog ifrån oss. Det dom grundar det på är att läkaren som efter Celine sa att jag skulle få ceklage och att den där minimala infektionen inte påverkat har skrivit i min journal att dom hittat en minimal infektion som troligtvis är orsaken till den förtidiga födseln. Det spelade ingen roll vad jag sa hon, gick enbart på vad som stod i min journal och sa att ceklage kommer bara sättas på mig om det blir akut. Det var skönt att få en förklaring på varför dom inte vill ge mig det men ändå så frustrerande och ledsamt när dom inte vill lyssna på mig.  Det som lugnade mig lite var att jag får täta kontroller och får kommer in på kontroll så ofta jag vill. Jag har även blivit sjukskriven 50% för att vila, stressa ner och ta det lugn och göra allt jag kan för att inte påverka detta i en negativ riktning.

 

Nästa kontroll har jag om 2 veckor, men jag funderar på att försöka få en kontroll i nästa vecka också….
imorgon ska jag till min vanliga barnmorska på vanliga mvc, det ska bli mysigt att träffa henne. Vi har bakat in oss på samma barnmorska som vi hade med Celine.

<3

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara Nygård

    Hej
    Oj så olika det kan vara mellan landsting. Mitt andra barn föddes i v 25, ingen orsak hittades. Vid tredje graviditeten fick jag cerklage trots att försvagad livmoderhals inte kunde bevisas. När det cerklaget togs bort i v 36, 37 gick jag till v 42 innan jag födde. Oftast om cervis är försvagad brukar man föda inom 1 v. Min fjärde graviditet sattes även då cerklage efter önskemål från mig och i samråd med läkare och där gick jag också tiden ut. Så, trots risker med att sätta cerklage samt studier som visat att cerklage inte alltid är hjälp, fick jag utan att bli ifrågasatt.
    Hoppas den här graviditeten går bra för er✊
    Hälsn. Sara

stats